DO YOU SPEAK ENGLISH?

Svart arbeide satt i system. Slik oppfattes det når man henter inn tilbud på tjenester som maling, snekring og husvask i Østlandsområdet på nettet.

Hvem er mest og minst ansvarlig?

Nettjenesten som formidler tjenesten, østeuropeere som reiser over Østersjøen for å tjene raske penger eller blåøyde nordmenn som kjøper svart?

Det er lett å ta i mot tilbud om svart betaling. Det er billig og leverandøren av tjenesten reiser snart tilbake over Østersjøen og blir borte. Og det er billig. 200,- kr per time.

Velkledd stiger tilbyder av vasketjenesten ut av splitter ny bil på norske prøveskilter, sekundert av ung og høflig vaskedame. Han oppgir å kunne tilby alle typer tjenester innen kvalifisert og ukvalifisert håndverk. Men, som nyetablert i Norge har han ikke tjent nok til å kvalifisere til å betale moms. Vi blir riktignok tilbudt kvittering med moms. Men…..

Hadde dette vært et enkelt tilfelle, ville denne kommentaren ikke vært skrevet. Men etter at dette har gjentatt seg tre år på rad og hvor alle tilbydere har begynt samtalen med ”Do you speak english” og betalingen skulle skje uten moms, er det nok!

Dette skjer helt åpenlyst og må ikke komme som noen overraskelse. Når man siden ringer norske håndverksbedrifter og vaskefirmaer opplyser de at de ikke deltar på enkelte nettjenester. De gidder ikke kaste bort tid på å tape oppdrag i konkurranse med østeuropeere som jobber svart.

For 15 år siden ble en norsk snekker engasjert for å gjøre en jobb. Han forbannet andre som jobbet svart. Noen år siden ble han kontaktet igjen, men da hadde han krøpet til korset og ba pent om svart betaling. Han klarte seg ikke om ikke han tok svarte jobber innimellom. For to år siden ble han kontaktet igjen. Da forhandlet han oppdraget og tre østeuropeere gjorde jobben. De var definitivt ikke faglærte og kvaliteten var så-som-så.

Er det et slikt næringsliv vi skal ha?

We do all speak English!