VALKAMPSAK 2 – NEI TIL BETALT POLITIKK

De politiske partiene skyver velgerne fra seg gjennom å motta store pengesummer fra enkeltpersoner, selskaper og fagbevegelse.

På nettsiden partifinansiering.no finner vi oversikt over pengebidragene til de politiske partiene. Det er fint med åpenhet, men selve praksisen skulle vært avviklet for lenge siden.

Det er grunnleggende galt at politiske partier skal finansieres gjennom bidrag fra enkeltpersoner, selskaper og interesseorganisasjoner. Årsakene er opplagte.

Som medlem i eksempelvis LO må det være ugreit å være med i finansiere millionbeløp til Arbeiderpartiet gjennom medlemsavgiften, om man selv støtter et annet parti. Dette er maktmisbruk og bør høre fortiden til.

På den andre siden, må det være ugreit å være medlem av Høyre der rike ”onkler” gjennom sine selskaper betaler millionbeløp og bidrar til politisk aktivitet man ellers ikke har råd til.

I det politiske sentrum mottas det også penger fra noen som ønsker at politikken skal preges av nettopp deres livssyn, oppfatninger om næringer eller fordelingspolitikk.

Flere av dagens unge politiske rådgivere var gårsdagens enda yngre rådgivere i og for de samme organisasjonene og bedriftene som finansierer de politiske partiene.

Så kan man si at ”betalt politikk” fordeler seg relativt jevnt over det politiske landskapet og at det er ok så lenge pengene oppgis i partifinansiering.no.

Det er ikke greit!

Partifinansiering er den mest ekstreme formen for lobby og bør erstattes med et statlig bidrag . Gjerne i form av tjenester der partiene kan få dekket regninger til like aktiviteter som valgkampreiser, digitale tjenester, trykking av løpesedler og plakater samt gratis utredningstjenester ved universiteter, høyskoler og SSB.

Politikerforakten vil bli mindre om velgerne kan være medlem av og stemme på partier man er enige med. Uten å måtte irritere seg over at man er med å finansiere ”motparten” gjennom medlemsavgift eller se at noen har enklere tilgang til programkomiteen gjennom pengebidrag.

For næringslivets del finnes det sikkert ting å bruke penger på, om ikke man skal delta i en “politikerauksjon” i tillegg til mye annet.

Her må det ryddes opp – hvem tar saken?