NORGE BILLIGERE ENN DYRT?

Verdens dyreste pils finnes en bussbillett eller spasertur unna. Verdens billigste pils er minst 2.000 i flybillett og 1.200 kr i overnatting lenger unna. Hvilke er billigst?

Datahacking av servere i utlandet med norsk innhold har skapt store problemer de siste dagene. Hoteller, fotballklubber, helsebedrifter og data- og kommunikasjonsselskaper er rammet.

Samtidig forteller Bondebladet at akevitten i Løiten risikerer å bli produsert på utenlandsk sprit. Norske poteter blir for dyre. Staten foreslår nemlig å fjerne ordningen for prisnedskriving på poteter til sprit i jordbruksoppgjøret.

For å gjøre det hele verre i nasjonalmåneden mai, opplyser VG at de fleste velger å få sydd sin bunad i Gambia eller Kina. Til tross for at Infact for samme avis kan dokumentere at 73% av spurte nordmenn foretrekker norske bunader sydd i Norge.

Prisen på billig har sine kostnader.

Hvor stor er kostnaden på billig når man velger en rimeligere utenlandsk leverandør av et produkt eller tjeneste som skal konsumeres i Norge?

Og hvilke elementer består billig-kostnaden av?

Mange kjøper kopiklokker i utlandet og er tilfreds med å vise frem en Rolex på håndleddet når vi kommer hjem. Hva er forskjellen på å kjøpe en naturtro Rolex-kopi og en like godt kopiert Telemarksbunad sydd i Kina eller Gambia?

Det umiddelbare svaret gir seg automatisk. Det er ulovlig å kjøpe Rolex-kopier. Blir man tatt risikerer man en dyr bot. Men i tillegg til kronekostnaden ved boten, har Rolex-kopien også en annen kostnad. Den er ”fake”.

”Fake” kostnaden må også betales for de som kjøper bunad sydd i Kina eller Gambia.

Den som kjøper en vare eller tjeneste som utgir seg for å være noe den ikke er, får en kostnad. Tap av anseelse, omdømme og kanskje påfølgende manglende glede ved å bruke varen eller tjenesten er utvilsomt reduksjon i verdi og derved kostnad.

La oss kalle denne kostnaden ulempekostnad.

Det kan derfor være interessant å sette opp et regnestykke mange ikke tenker over ved kjøp av en varer eller tjenester:

Innkjøpspris + Ulempekostnad = Reel Kostnad

Regnestykke eksisterer, enten man liker det eller ikke. Ulempekostnaden heter tap i omdømme for noen og tap på driftsforstyrrelser for andre – med påfølgende tap i omdømme. Hvor mange utfører dette regnestykke før innkjøp?

Lærdommen bør være at det lønner seg å regne de totale norske prisene opp mot de utenlandske før man avsier kategoriske dommer over ”svindyre norske priser”.

Verdens dyreste pils er en trikkebillett eller spasertur unna. Verdens billigste pils er minst 2.000 i flybillett og 1.200 kr i overnatting unna. Hvilke er billigst?