EKSPERTER OG SPÅDOMMER – HVA-VAR-DET-VI-SA

Næringspolitikk.no skrev en lederkommentar 29.mars i år der vi tok et oppgjør med ekspertene og deres spådommer. Da spådde de fleste eksperter at boligmarkedet ville stige til år 2020. Det gjorde det ikke. Som kuriosa trykker vi derfor vår kommentar en gang til:

“I forrige uke ville boligprisene stige helt frem til år 2020. I dag ser det ut til at boligprisene vil synke i 2018. Endringene  to år frem i tid oppfattet fra forrige uke og i dag avviker kraftig, men uttales med skråsikkerhet.

Lurer du på hva valutakursen på for eksempel ferie-Euro vil være til sommeren?

Nordea spår Dagens Næringsliv til 8,70 kr i slutten av juni og Danske Bank spår 8,90 kr samme tid. Vi spår at de som ferierer på Sørlandet vil slippe best unna valutasvingningene – dersom de kommer.

Hvem tjener på spådommene?

Noen bør gjøre det, ellers hadde man neppe tatt seg bryet med å spå, spår vi.

Troverdigheten til ekspertene er ferskvare og godt lesestoff.  Som best-selger-hyllene i bokhandlene og som vi opplevet i platebutikkene? Bøker rett fra trykkeriet blir pakket opp og satt på bestselger hylle nr.1 før en eneste bok er solgt. Slik CD platene ble pakket opp av kassene og satt øverst på 10-på-topp hyllen allerede før en eneste CD var solgt?

Taboidavisene kårer ofte med stort engasjement en bil som ”en bestselger”, ”norgesbil” eller ”perfekt som familiebil” etter  ”testtur” i Spania. Ikke sjelden har ”Årets Bil” havnet på bunnen i mer seriøse kvalitetstester som bruktbil få år senere. Da er det litt sent for familien å angre seg.

Vi jubler over høye boligpriser i 2020 den ene uken og lar oss skremme den neste uken. Vi kjører stolt rundt i fin bil det ene året og river oss i håret noen år senere når doningen er tilnærmet umulig å bli kvitt.

Og så kommer krakket. Det ingen forutså men alle forstod at måtte komme – etterpå.

Da skjønte man at når politikerne begynner å stramme inn, da har det gått så alt for langt. Innstramningene forsterket en krise som allerede var i på gang. Problemet var at ekspertene ikke så den komme. De var for opptatte med å spå. Krisen druknet i spådommene.”