BORGERLIGE VANT – VENSTRE SIKRET SEIER FOR LISTHAUG OG REGJERINGEN?

Valget ble den thrilleren meningsmålingene antydet. I motsetning til USA og England ble resultatet slik analysene forutsa. For Arbeiderpartiet ble kombinasjonen feil valgkampstrategi og håndteringen av Støres personlige økonomi skjebnesvanger. For regjeringspartiene ble ”en stemme på Venstre en stemme på Listhaug” valgseier. (Asfaltarbeidet i Bergen i forbindelse med sykkel-VM forsinket lokal opptelling og kan teoretisk sett endre det relativt jevne nasjonale resultatet, men dette er mer teoretisk enn realistisk).

De misfornøyde høyrevelgerne som ville protestere mot Listhaug og samarbeidet med Fremskrittspartiet skulle stemt lenger mot venstre enn Venstre. De skulle gått over streken til Senterpartiet eller Arbeiderpartiet. Det gjorde de ikke.

De rødgrønne tapte på målstreken og resultatet styrket Senterpartiet og SV.

Valgvakens overraskelse var de første kommentarene fra Arbeiderpartiets 2.nestleder Trond Giske. Sjelden har en politisk kommentar fra en ledene tillitsvalgt bekreftet feil strategi og undergravet øvrige partiledelse slik Giske gjorde få minutter etter kveldens første resultater. Er maktkampen i Arbeiderpartiet i gang?