VENSTRE PÅ REGJERINGSVISITT ?

Kanskje kommer Venstre på visitt og tilbyr Abid Radja som integreringsminister og Ola Elvestuen som klima- og miljøminister?

Valget ble en stor seier for partileder og statsminister Erna Solberg. Det er bare å ta av seg hatten og gratulere. Hennes analyse om at det var bedre å akseptere og tolerere FrP`s behov for sprelsk markering enn KrF og Venstres følelser rundt sprellene gav seier.

Sannsynligvis vil den beste strategien for regjeringen være å gjøre minst mulig og overlate initiativet til endringer til Venstre og Kristelig Folkeparti. Da vil det skje lite ubehageligheter. I hvilke saker har KrF mer å hente fra en rødgrønn mindretallsregjering enn dagens regjering?

Dette vet Erna Solberg. Hun vet også at Venstre har inngått giftemål med henne allerede. Kanskje kommer Venstre på visitt og foreslår Abid Radja som integreringsminister og Ola Elvestuen som klima- og miljøminister? Listhaug kan behøve parlamentarisk trening og som potensiell fremtidig leder i Fremskrittspartiet kan en periode i Stortinget være bra.

På sikt kan KrF bli et problem. Men så lenge partiet er så lite som det er, styrer grunnfjellet i KrF. De er ikke rødgrønne, snarere mer konservative enn Høyre. Det er lite trolig at partileder Knut Arild Hareide tør bytte blokk. Også dette vet Erna Solberg utmerket godt.

Derfor våger vi påstanden om at regjeringen vil bli sittende – til den blir felt. Og det kan ta tid. Det meste blir slik det har vært de siste fire årene, kanskje med unntak av nevnte statsrådbytter. Det vil være overraskende om ikke Nikolai Astrup snart får taburett. Også blant rådgivere og statssekretærer kan forfremmelse være naturlig etter godt gjennomført valgkamp.