POLITIKK I LØSVEKT ELLER REGJERING I PAKKE ?

Ideologiene er døde, religionen er død – hva skal folk ha som rettesnor? Det spørsmålet stilte Odd Nerdrum filosofen Nina Karin Monsen i TV3`s første store norske egenproduksjon fra Tusenfryd sommeren 1990. 28 år senere vet vi svaret – sakene!

Dagens befolkning kjøper og konsumerer alt i løsvekt. Vi ser TV-programmer og ikke TV-kanaler. Vi leser artikler og ikke aviser. Vi kjøper tjenester og ikke produkter. Om få år leier vi en selvkjørende bil i stedet for å eie en.

Politikken utvikler seg likedant. Velgerne velger saker og politikere. Ikke partier og ideologier. Derfor går det nedenom og hjem for partier som er basert på ”ismer” og lite fengende politikere . Opportunistiske FrP sikret Høyre flertall og fortsatt regjeringsmakt, da Høyre valgte seg bort fra sitt konservative grunnsyn og tillot Listhaug populistiske fornærmelser av svensker i Sverige.

Kristelig Folkeparti mister oppslutning i takt med at nordmenn stiller seg stadig mer likegyldige til kristendommen. Venstre overlever på å være et klima- og miljøparti som ikke er sosialistisk. Arbeiderpartiet har mistet de som stemmer av klassetilhørighet. SV har mistet lærere og intellektuelle som kjøper sakene sine i andre partier. Senterpartiet vant alle i utkantstrøkene som mislikte bymakt. Og Miljøpartiet kan tilskrive sin suksess unge og entusiastiske miljøvernere som vil låne og bytte i stedet for å kjøpe og eie. Partiet Rødt har en talefør leder som frisker opp SV´s få gjenværende saker.

Basert på ovennevnte påstander og resonnement kan alle sitte i regjering med alle, hvis man får gjennomslag for sine velgergruppers største saker? Det er det vi ser skjer nå. Venstre som aldri ville akseptere FrP og Listhaug før valget, vil nå kjøpe seg klima- og miljøsaker hos Regjeringen ved å gå inn i den. Det vil være unaturlig om ikke KrF også vurderer det samme.

Så bli det spennende å se hvordan neste valgkamp vil arte seg. Vil regjeringsmakt bli summen av enkeltsaker satt i allianse eller vil det bli som sist at sosialistsiden konkurrerer med de borgerlige om velgernes gunst? Vi tror det blir politikk i løsvekt og Regjering i allianse – slik TV konsumeres utenfor pakker og kanaler. Da er det sakene som avgjør. De som ikke har funnet seg noen gode saker, har dårlig tid.