KONTORET – MORDER OG LIVREDDER

Det er jul og mange har fri. Vi kom oss levende gjennom julebordsesongen i år også. Det bringer tankene tilbake til kolleger som ikke gjorde det. Dagens Kontor 3.0 redder liv der gårsdagens Kontor 0 tok liv.

Kontor 0: Vi satt i eget avlukke med glassvegger rundt og skrev på skrivemaskinen som hadde askebeger ved siden av. Telex og fax fikk bare spesielt opplærte bruke. Etter jobb dro vi på by`n og drakk pils med kolleger. Ofte. Bakfull på jobben var mer vane enn unntak. Vi gikk i begravelser til gamle kolleger som døde på post i femtiårsalderen. Noen ble også 60. De var unntakene og døde gjerne av hjerteinfarkt under snømåking eller på påsketur der ski var unngåelig. Mange ble båret ut av Kontor 0.

Kontor 1.0 kom med datamaskiner, kopimaskin og printer. Helst kombinert med fax. Vi ble flyttet ut i kontorfellesskap der røyking og høylytt telefonprat var tema for meningsutveksling. Noen spiste yoghurt til matpakken og enkelte hadde også med eple eller gulrot. Pils etter jobb ble sjeldnere fordi kona ønsket hjelp med henting i barnehagen. Kollegene delte seg i to grupper – de med og uten kone – og barnehagebarn. Noen gikk på de nye helsestudioene. Det var ikke mange.

Kontor 2.0 kom med bærbar PC og mobiltelefon. Henting i barnehage var ingen vei utenom og pils etter jobben ble sjeldenhet. Den harde kjerne holdt ut og begynte å dø. Begravelser til jevnårige ble sjokkerende konfrontasjon med en tidlig fortid. Vi minnes tider da det var tillat å føre ordet godt beruset i riksmedia – men forbudt å føre bil i samme tilstand.

Kontor 3.0 kom i året 2017. Nå skal vi leve sunt, edruelig, være likestilte og kildesortere avfallet. 70-tallets Kontor 0 ville vært tomt om noen krevet disse endringene innført. Da intervjuet vi Ministeren som hadde spritflaskene i bokhyllen bak permene. Vi intervjuet Helsebyråkraten om innføring av røykeforbud på hans kontor mens vi delte et par Pall Mall uten filter mens vi ventet på ” å komme på”. Og vi ble påspandert en whisky av Partilederen på hans stortingskontor etter å ha gjort seiersintervjuet med han valgnatten. 5 min senere holdt han på å kjøre på oss i fotgjengerfeltet på Karl Johan da han kjørt hjem god i farta.

Hvorfor rippe opp i disse gamle tingene nå?

Jo, fordi dagens #metoo og andre krav til dagens arbeidstagere faktisk krever omstilling for svært mange mennesker. Vi hilser omstillingene velkommen, men tror det kan være smart å se dem i et historisk perspektiv, før vi hogger hue av gamle ”avvikere”. Vi ser fram til 2018 og lurer fælt på hva Kontor 4.0 vil innebære. Hvis ikke Kontor 0 innhenter oss da.