GRØNN SAMFERDSEL BEHØVER NY DISTRIKTSUTVIKLING

Sommerens bilturer i Norge gir grunn til refleksjon. Konvertering til grønnere samferdsel – elbiler – kan gi et helt annet handelsmønster i distriktene enn hva dagens næringsliv kan tilby. Det er tid for å tenke nytt i Distrikts-Norge.

Diesel- og bensinbilene står i kø for å fylle drivstoff på bensinstasjonene i Seljord. Samtidig tilbyr kokker og serveringspersonalet på Sjøormen Kafe alt fra egen glutenfri middagsmeny med mange retter til lunsj og iskrem når bilen har fått sitt på bensinstasjonen ved siden av. Turisttrafikken går bra etter en fantastisk sol-sommer.

Men hvordan ser handelsmønsteret for bensinstasjoner og kafeer ut om fem til 10 år? Elbilene behøver i dag lenger ladetid enn fossilt drevne biler. I fremtiden går det kanskje raskere, men kapasiteten vil også gi flere mil. Gårsdagens skysstasjoner er kanskje dagens bensinstasjoner, men blir de også fremtidens stoppesteder langs veiene på kryss- og-tvers i landet?

Vil avtalen med strømleverandør og digitale tilbud avgjøre hvor vi reisende stopper? I dag stopper vi på impuls. Når vi skal fylle drivstoff, er sultne, må ha tissepause eller bare føler for benstrekk.

I fremtiden blir våre reiser gjennom Distrikts-Norge sannsynligvis mer systematiserte og planlagte. I hovedsak bestemt av strømleverandør til våre elbiler og nøye planlagt i digitale displayer. Hvordan vil bensinstasjoner, kafeer og resten av det lokale næringslivet markedsføre, tilby og selge sine tjenester i vår digitale fremtid?

Det kan være smart å tenke næringsutvikling i distriktene. Den grønne, urbane,  samferdsels- endringen må bli en mulighet og ikke trussel mot næringslivet i distriktene.