Olaf Thommessen slutter aldri å drikke kaffe. Han har ennå ikke begynt

Da er det greit med hyppige pauser og jernvilje når det byråkratiske språket blir for tungt.

Næringspolitikk.no vil et par ganger i uken publisere korte intervjuspalter med folk som jobber med næringspolitikk. Noen av spørsmålene er faste, andre tilpasset personen vi intervjuer. Vi håper dere liker spalten – og ikke minst at dere kommer med innspill til både spørsmål og navn på redaksjon(a)naringspolitikk.no

Olaf Thommessen er tidligere Venstre-politiker og har de siste to og et halvt årene vært administrerende direktør for Bedriftsforbundet.

– Er det ikke greit da, at staten tukter bedrifter som ikke klarer å levere inn skjema til avtalt tid?

– Det korte svaret er nei. Tvangsmulkt har blitt en melkeku for staten med en provenyeffekt på over 1 milliard kroner. 

– Hva er det som driver deg gjennom tungt språk og tjukke dokumenter?

– Jernvilje, stamina og hyppige pauser

– Hvilken sak motiverer deg mest?

– Saken jeg aldri klarer å slippe og som stadig er den store elefanten i rommet er sykelønn. Dette er en ekstremt viktig sak for våre medlemmer og det motiverer meg noe voldsomt.  

– Hvilket spor er viktigste for næringspolitikken å følge?

 – Helt klart forenklingssporet. Det unødig kompliserte byråkratiet som næringslivet tvinges til å forholde seg til i dag fungerer dessverre som et bremsespor for verdiskaping, for å bruke den samme analogien. 

 – Hvordan tror du det nå blir å kjøre tog på Sørlandsbanen?

 – Ut over at det står noe annet enn NSB på konduktørens uniform så tror jeg at ikke den vanlige forbruker vil merke noen vesentlig forskjell. Akkurat som nå vil graden av trivsel først og fremst handle om hvem man reiser sammen med og ikke hvilket selskap som leverer tjenesten. 

 – Når på dagen slutter du å drikke kaffe?

 – Jeg har faktisk aldri begynt. En god fransk rødvin derimot…

 – Kvinner i ledelse – når kommer vendepunktet?

 – Det er dessverre fremdeles alt for få kvinner i toppledelsen i norsk næringsliv, men jeg både tror og håper at neste generasjons unge kvinner vil pulverisere alt som gjenstår av glasstak, både i næringslivet og i samfunnet for øvrig. Jeg har to fantastiske døtre på 18 og 20 år som forhåpentligvis vil oppleve helt andre holdninger på vei opp karrierestigen enn det min generasjons kvinner gjorde.    

 – Hva blir det beste med 2019?

 – Det jeg gleder meg aller mest til er en tur jeg og mine døtre har planlagt til Andenes på nyåret. Vi skal dykke med Spekkhoggere og det tror jeg blir en helt fantastisk opplevelse.

Tidligere intervjuer: 

Ole Erik Almlid: – SPRÅKET I RAPPORTER FRA EMBETSVERK OG ANDRE ER IKKE SÅ DÅRLIG SOM NOEN SYNES Å TRO