– Å fjerne 350-kronersgrensen gir ikke milliarder over natten

E-handel kjempen Wish mener det er lite å hente ved å avskaffe 350 kroner-grensen. De mener proteksjonisme ikke er løsningen

Regjeringen har ønsker å beholde den, opposisjonen har foreslått å fjerne den – det samme gjør interesseorganisasjonene. 350 kroner-grensen har siden innføringen i 2014 vært omstridt. Under budsjettarbeidet denne høsten har den vært en gjenganger i høringer og alternative statsbudsjett.

Millioner av inntekter til staten går tapt. Det samme gjør arbeidsplasser i Norge, mener både interesseorganisasjoner og politiske partier. For enkelte skaper ordningen inntekter, som utenlandske nettbutikker.

Deriblant San Fransisco-baserte Wish som har drevet med netthandel siden 2013. Selskapet er blitt forsøkt kjøpt opp av netthandelgigantene Alibaba og Amazon. Business Insider skrev tidligere i år at selskapet kan komme opp i en omsetning på 2 milliarder dollar i 2018.

Øker ikke over natten

Country manager Håvard Stjernen i Wish Norden mener det ikke er så enkelt at med å fjerne muligheten for momsfri handel på nett i utlandet vil skape tusenvis av arbeidsplasser og mer penger i statskassen. Men så representerer han også en betydelig aktør. 

Ifølge Stjernen har Wish 700.000 aktive brukere i Norge, som bestiller flere hundre tusen pakker hver eneste måned, og de fleste under 350 kroner. Han viser til at etter at Postnord i Sverige innførte moms fra første krone, forsvant 84 prosent av markedet for pakker utenfor EU. Det mener han kommer til å skje også i Norge.

– De aller færreste kommer til å betale administrasjonsgebyr på 158 kroner og 25 prosent moms på noe som koster 100 kroner, skriver han i en epost til Næringspolitikk.no. Han viser til rapporten Oslo Economics har utarbeidet på oppdrag fra Posten Norge.

De norske brukerne utgjør i underkant av én prosent av det totale antall brukere på Wish.

Ikke god løsning

Landsjef i Wish, Håvard Stjernen

Stjernen forklarer at det  å kreve inn momsen på pakker fra utlandet vil bli en krevende og komplisert prosess. Eneste løsningen er deres egen løsning, som de har laget i samarbeid med Postnord i Sverige. Men denne fungerer ikke godt nok, erkjenner han. De store globale aktørene som Ebay og Amazon avviser løsningen fordi de mener den ikke er god nok.

– Proteksjonisme er ikke løsningen for å skape arbeidsplasser, skriver han.

Den siste uken ha KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet alle lagt fram sine alternative statsbudsjett. Samtlige ønsker å avskaffe 350 kroner-regelen fra 2019. Estimatene på hva det betyr i proveny strekker seg fra 650 millioner til 1,7 milliarder kroner.

Posten Norge har i intervju med Næringspolitikk.no advart mot å gjennomføre avskaffelse av regelen, som gjør det momsfritt å handle for under 350 kroner på nett, for fort. De mener en endring burde gjøres over et par år, hvis ikke vil det kunne skape kortsiktig kaos.

– Innføres dette allerede fra 2019 er det en fare for at vi opplever samme som Sverige i mars da de innførte toll på denne type handel, det ble et kortsiktig kaos. Folk droppet å hente sendingene da de ankom landet fordi de plutselig måtte betale for tollbehandling, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge.

Posten: – Fare for kaos om 350 kroner-grensen avskaffes neste år

Få dropper utlandet

Gjølme viser til at 500.000 sendinger ble liggende igjen på postkontorene og ble ikke hentet. Dermed måtte disse returneres til Kina med fly. Posten Norge mener det ikke er unaturlig å følge med på EU som jobber med å få på plass en integrert løsning for hele Europa.

Tilbake til Stjernen og Wish. Der i gården mener de at forbruket ikke vil bli overført til norske bedrifter om momsfritaket fjernes.

– Bare 10 prosent av våre kunder er villig til å handle i lokale bedrifter dersom det blir dyrere å handle hos oss som følge av økte gebyrer, sier han og legger til:

– En fjerning av 350 kroner-grensen kommer til å føre til at folk handler mer enn de gjorde før; grensehandel og mer shopping når de er på ferie i utlandet, skriver Stjernen.

Hvorvidt det påvirker politikerne, er uvisst. Men både KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet har i sine alternative statsbudsjett varslet at de ønsker å få 350 kroner-grensen fjernet. Sterkest har KrF uttrykt seg og varslet under sin fremleggelse at dette ville være en viktig sak for partiet i budsjettforhandlingene med regjeringen.

Les også:

Senterpartiet vil hjelpe de små selvstendige

Arbeiderpartiet vil endre taxfree og øke skatter og avgifter med 5 milliarder

KrF vil avskaffe 350 kroner-grensen