Mener Skei Grande kunne fått sparken i det private

I arbeidslivet kunne Venstres partileder fått sparken for sin oppførsel, mener Ørjasæter. Men partiledelsen skjermer Grande.

Klassekampen siterer Elin Ørjasæter, som er ekspert i personalledelse, at oppførsel som den Trine Skei Grande har utvist mot Abid Raja kunne vært oppsigelsesgrunn i arbeidslivet.

Dagens Næringsliv slår mandag opp at partilederen hadde baksnakket sin forhandlingsleder over høyttalertelefon til sine samarbeidspartnere i regjeringen. Skei Grande skal da ha sagt at forhandlingslederne i Høyre og Frp ikke kunne stole på noe av det Raja sa. Venstres forhandlingsleder lyttet til det hans overordnede sa, og tok notater.

Skei Grande går senere ut og beklager utsagnene.

Les også: 

Raja sykemeldt etter utskjelling fra Skei Grande

Raja noterte fra Skei Grandes utskjelling

Mangel på selvbeherskelse

Tirsdag følger Dagens Næringsliv opp med at partilederen måtte presses til å gi beklagelsen. Hun var i utgangspunktet ikke villig til å erkjenne hva hun hadde sagt på telefonen.

– Om hun mener det, er det grunn for avvikling av arbeidsforholdet. Dersom hun ikke mener det, viser det mangel på selvbeherskelse, sier Ørjasæter til Klassekampen. Hun er til daglig førstelektor ved Høgskolen Kristiania.

Hendelsen oppstår 10. november når forhandlingslederne fra regjeringspartiene forbereder seg budsjettforhandlingene med KrF. Finansminister og Frp-leder Siv Jensen tidligere har sagt at regjeringspartiene er enig i kuttene i støtten til HRS skal reverseres. Det avviser Raja på dette tidspunktet.

Asheim ringer så partileder Skei Grande for å få dette bekreftet, og informerer partilederen om at hun er på høyttaler. I denne samtalen sier partilederen at Raja undergraver budsjettforhandlingene og sitt eget parti. Tonen fra Skei Grande, som da befant seg i Madrid nådde et nivå som gjør at Asheim må slå av høyttaleren.

Gir normalt utfordringer

Ørjasæter legger til i Klassekampen at folk er forskjellig og at det bør være rom for at forskjellige folk blir ledere. Samtidig som at ikke alle egner seg i slike roller.

– En slik opptreden gir normalt en etterfølgende utfordring i lederskapet, men det er nok ikke ytterligere krav man kan rette mot vedkommende leder, sier ekspert i arbeidsrett, Henning M. Heitmann som er partner i advokatfirmaet Sands til Klassekampen.

Til NTB sier TV 2s politiske kommentator, Mathias Fischer, at Grandes baksnakking trolig kommer fra langvarig frustrasjon partilederen har hatt over Raja, og at dette var den berømte dråpen i begeret.

– Det som ligger bak, er en langvarig frustrasjon hos Trine Skei Grande og egentlig ganske mange i Venstre over Abid Raja. Han anses nok som en løs kanon på dekk som litt for ofte tar telefonen når journalister ringer. Det har jo vært flere tilfeller hvor Raja har sagt ting stikk i strid med partiledelsens syn, sier Fischer til NTB.

Full tillit til de begge

Enn så lenge synes det som om partilederen sitter forholdsvis trygt. Dagbladet skriver at deres ringerunde til de ti fylkeslederne som samles til landsstyremøte denne helgen alle har tillit til både Grande og Raja.

– Jeg håper Abid kommer raskt tilbake til aktiv tjeneste slik at han kan fortsette den kjempejobben har gjør for partiet, sier Bjerkholt, som ellers sier han ønsker at politikken skal stå i fokus når partiet møtes til helgen, sier fylkesleder Boye Bjerkholt i Akershus Venstre til Dagbladet.

Flere partifolk avisen har vært i kontakt med karakteriserer situasjonen som kritisk så fremt de er anonyme, men gir tillit når de blir intervjuet åpent.

Under sperregrensen

I en ny måling Respons Analyse har gjennomført for VG går Venstre tilbake og er under sperregrensen. Partiet går 0,7 prosentpoeng tilbake til 3,4 prosent.

Dette er en måling vi ikke er fornøyd med, sier stortingsrepresentant Guri Melbye i Venstre til VG. Partilederen kunne i går ikke svare på spørsmål fra avisen.