AP møter elbil- og mobilbransjen om Kongo-mineraler

Mandag 7. januar møter representanter for elbil- og mobilbransjen på Stortinget, skriver Arbeiderpartiet i en pressemelding.  Elbil- og mobilbransjen skal diskutere bruken av Kongo-mineraler med Arbeiderpartiet. Utenrikskomiteens leder, Anniken Huitfeldt, er vertskap sammen med Espen Barth Eide, partiets energi- og miljøpolitiske talsperson.

Bakgrunnen er fredsprisvinner Dennis Mukweges rystende beretninger om systematiserte voldtekter som følge av krigen i Øst-Kongo, og hvordan denne krigen drives av vår etterspørsel etter for eksempel elbiler og mobiltelefoner.

– Sammen med resten av komiteen møtte jeg Mukwege dagen etter fredsprisutdelingen, og det ble klart for meg at vi måtte gjøre noe. Vi må snu hver stein. Derfor varslet jeg samme dag at vi ville invitere til dette møtet. Det skal altså holdes nå mandag, og jeg er glad for at så mange representanter for selskapene har sagt ja til å stille, sier Huitfeldt. 

Eide, med sin bakgrunn som utenriksminister og i Verdens Økonomiske Forum, har tro på fruktbare samtaler:

– Næringslivet selv spiller en viktig rolle i slike spørsmål, og mange selskaper er opptatt sitt samfunnsmessige ansvar. I tillegg til selskapene, har vi blant annet invitert representanter for Extractive Industries Transparency Initiative (EITI), som har sitt sekretariat her i Oslo. De vil kunne bidra med erfaringer fra det arbeidet som allerede er i gang med å sikre økt innsyn i og bedre standarder rundt gruvedrift og annen utvinning.

Begge er klare på at boikott ikke er løsningen:

– I møtet vårt advarte Mukwege mot boikott, og mente løsningen lå i finne måter som kopler vår etterspørsel til dempet konflikt og bedring av forholdene i gruvene, sier Huitfeldt. Eide legger til:

– Produsentlandene trenger inntektene fra disse mineralene, og verden trenger mineraler for å lykkes med den teknologien som trengs for å gjennomføre det grønne skiftet. Det er store utfordringer med styresettet i Den demokratiske republikken Kongo, men det at noe er vanskelig, skal ikke hindre oss i å gjøre det vi kan. Det ligger dypt hos Arbeiderpartiet at vi aldri må bli oss selv nok.