Solberg Double United

Statsminister Erna Solberg mønstret to fotballag da hun presenterte flertallregjeringen mandag 22.oktober kl.11:15 utenfor Slottet.

For de spesielt interesserte kan vi nevne at dette er tidenes største regjering. Men, kvinneandelen har sunket fra forrige regjeringen fra 50% til 47%.

Vi kan legge til at Høyre er representert med ni, Fremskrittspartiet har syv, Venstre og Kristelig Folkeparti har tre statsrådet hver.Totalt 22 spillere!

Spørsmålet nordmenn flest kan stille seg er hvem som holder lengst som coach – statsminister Erna Solberg eller Manchester Uniteds norske trener Ole Gunnar Solberg.

Utfordringene står i kø for Erna Solberg og hennes regjeringslag. Den første heter regjeringsplattformen. Observante lesere vil se at plattformen(det er tilfeldig at vi lenker til Venstres nettside) favner bredt men lite dypt. Det betyr at regjeringspartiene vil forhandle sakene mer konkret der det står overordnede målsetninger. Det betyr også at budsjettet behandles «rullerende» og etter hvert som de fire partiene blir enige om presiseringer. Spesielt innen klima- og miljø, innvandring og familiepolitikk kan dette skape harde forhandlinger.

Nest etter regjeringsplattformen vil de fire partiene måtte stille som målskive for opposisjonen etter prinsippet en-for-alle-alle-for-en. Det innebærer at Kristelig Folkepartis delvise abortseier i regjeringen vil gjøre de andre tre regjeringspartnerne til blink for opposisjonen. At dette blir en tøff sak for regjeringen, så vi med demonstrasjonen under statsministerens regjeringspresentasjon på Slottsbakken nedenfor. Legg til Fremskrittspartiets innvandringsutspill, spesielt de individuelle, så har de rødgrønne nok å lade valgkampen med.

LES MER: Tidenes valgkamp

Selve valgkampen blir et kapitel for seg selv i norsk politikk. Når alle har bundet hverandre til masten i regjeringsplattformen, er det naturlig å tro at coachen Solberg må slippe alle løse 6 måneder før valgkampen og la alle partiene kjempe for seg og sine saker. Om regjeringenstretthet fører til at enkelte spillere melder overgang til de rødgrønne laget, vil ikke overraske. Tidenes valgkamp vil det utvilsomt bli.

Det blir spennende å se om det er Erna Solberg eller Ole Gunnar Solskjær som blir vinner og sitter lengst. Det er langt til Wembley og enda lenger til neste stortingsvalg.